Identitatea mea vizuală - "Icoana sufletului meu"
De câțiva ani folosesc această identitate vizuală și cred că mă reprezintă cel mai bine pentru că transmite esența acestui brand. O recunoști cu ușurință după elementele componente.
Rama dreptunghiulară
Rama dreptunghiulară a acestei imagini, care este pictată de pensulă, te duce cu gândul la expresia imagistică a „ferestrei spre absolut”, la icoană, implicit la actul ei de creație. În același timp, vezi strâmtoarea prin care pătrunzi și ești purtat pe cărarea ce duce spre înălțimile unui ideal de siritualitate și revelație. Acest urcuș duhovnicesc se construiește încet și lin, de jos.
Crucea legată de pensulă
Crucea legată de pensulă arată pasiunea artistică îmbinată cu duhovnicia.
Pasiunea artistică este dragostea manifestată ca o înclinație puternică și inseparabilă față de cea mai frumoasă artă, arta icoanei. Acest sentiment este asociat prin cruce cu patima, cu sensul suferinței asumate din iubire, ce are intensitatea focului ce mistuie, ideea fiind sporită și de roșul sângeriu. Roșul, considerat simbolul fundamental al principiului vital, își aruncă strălucirea peste tot și îndeamnă la acțiune, însuflețește, încurajează, totodată pune în alertă, îndeamnă la vigilență și la limită, neliniștește.
Crucea, în sens duhovnicesc, este un simbol al înălțării spirituale, al biruinței în viață și dincolo de moarte, ce are concentrat în el exemplul, imaginea Mântuitorului, mântuirea Lui ca dar și bucurie pentru toată lumea.
Și eu, și tu, suntem datori să ne luăm propria cruce și s-o purtăm bucuroși, urmând exemplul viu al lui Iisus Hristos și al sfinților Lui. Crucea este „scară și punte” pe care urcă sufletele la Dumnezeu, în veșnicie, câțiva ani.
În afara crucii și a suferinței nu există mântuire, iar răspunsul nostru la suferință nu poate fi decăt unul singur: „Dacă nu se poate ca paharul acesta să treacă de la mine… fie voia Ta!
Muntele
Muntele ca factor de inițiere și proces de cunoaștere reciprocă, este locul de întâlnire dintre Material și Spiritual, dintre Pământ și Cer, dintre Om și Dumnezeu.
Forța pe care o are muntele este des arătată în evenimentele de pe Muntele Ararat cu Arca lui Noe, Muntele Sinai, Predica de pe Munte a lui Hristos, Muntele Tabor, Muntele Golgota, Muntele Măslinilor, Muntele Athos, Munții scrierilor Sfinților Părinți – locurile unde ni se descoperă dumnezeirea, lumina cerească, mai strălucitoare decât puritatea aurului.
Muntele este capătul ascensiunii omului și centrul lumii văzute, dar și locul unde Dumnezeu se descoperă cu înțelepciune, locul transcendenței divine, palatul lăuntric, sălașurile sufletului, în care suntem chemați să ne odihnim.
Reflecție
Acum, privind împreună muntele și cărarea, legate de cruce și pensulă, suntem chemați să ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin icoană, prin rugăciune și pictură.
Asta-mi este „crucea”, iar drumul pe care îl am de parcurs are la origini sufletul meu, pasiunea mea și valorile fundamentale: credința, stăruința și iubirea, pentru care e nevoie de luptă cu firea…
Pășește alături de mine în lumea transcendentului, prin icoană.
Te invit să vizitezi pagina despre icoana bizantină.