Icoana sufletului meu - Iisus Hristos, constantin oancea

Ce rezultate au avut cursanții și ce spun despre acest par-curs?

În primul rând, vreau să îți mărturisesc că în proporție de 80-90 % din cei care s-au înscris în această călătorie, nu au pictat niciodată o icoană din diverse motive. În al doilea rând, precizez că la toți am întâlnit aceleași motive ce i-au determinat să se înscrie la curs:

–  fie și-au dorit foarte mult să picteze o icoană sau ceva inedit

– ori s-au hotărât de îndată ce au înțeles că este vorba despre un curs în care explic totul de la 0 și pe înțelesul oricui.

Te las să urmărești cu interes feedbackul lor și să analizezi rezultatele.

Ecaterina Dumitraș
Iași
Mădălina Condrea
Onești

“Încep prin a-mi exprima recunoștința și bucuria de a avea ocazia sa particip la cursul “Icoana sufletului meu”.

Interesul și dorința mea de a picta o icoană pentru o bisercă m-a împins spre acest curs. Inițial, am căutat informații și tehnici de pictura a icoanelor bizantine, dar informațiile nu au fost concludente. În acest curs am învățat mai mult decât m-aș fi așteptat, mai mult decât am citit singură. Un aport important l-a avut Constantin, deoarece a avut bunătatea și bunăvoința de a împărtăși cu noi, “oamenii de rând”, din tehnica și cunoștințele lui, pe care el însuși le-a studiat mulți ani și le-a practicat la fel de mulți ani. De asemenea, frumusetea, utilitatea și complexitatea informațiilor fac parte din acest curs, fiind structurat atât pentru a învața cum pictezi practic o icoană dar și canoane care trebuie respectate sau informații suplimentare specifice.

Eu recomand acest curs tuturor persoanelor care își doresc sa picteze icoane, dar și celor care au mai pictat. Cu certitudine, informațiile care le găsești în acest curs te ajută mult să înveți substanțial sau să îmbunătățești rezultatul final al unei picturi iconografice, cu atât mai mult cu cât pașii sunt prezentati foarte explicit prin filmulețe și poze pentru fiecare pas. Cursantul trebuie doar sa asculte, sa urmeze smerit indicațiile și sfaturile și sa picteze cu tot sufletul.

Constantin, continuă cu aceste cursuri, continuă să inspiri și sa aduci frumosul prin această artă către cât mai mulți oameni, pentru că la final mulți dintre ei vor fi mai fericiți. Un exemplu îl regăsești în mine!

Aș vrea să închei prin a-l felicita pe Constantin pentru acest curs. A fost cel mai bun, răbdător, calm și binevoitor profesor, predarea fiind super profi. Pentru mine personal, să particip la acest curs a fost o alegere foarte bună, de care nu îmi va părea rău niciodată."
simin muresan icoana sufletului meu, constantin oancea
Simina Mureșan
Cluj - Napoca
Bianca și Camelia Frățilă
Săcele - Brașov
"Ar fi multe de spus și totul la superlativ despre cursul "Icoana sufletului meu" și despre dorința de a dărui din cunoștințele și experiența ta ca pictor bisericesc și iconar, Constantin...

Eu am aflat de curs tot căutând pe internet cum aș putea picta o icoană, mai ales tehnica de lucru, pentru că la partea de desen nu am probleme...
Călătoria în universul iconografic ortodox alături de tine și de ceilalți colegi de la curs a fost pentru mine o experiență unică și de neuitat. Cele două săptămâni de curs au fost ca o evadare dintr-o lume materială plină cu probleme care nu se mai sfârșesc, într-o lume spirituală plină de lumină și culoare...S-ar fi putut întâmpla orice în această perioadă și totuși nimeni nu mi-a bătut în poartă, nimeni nu m-a deranjat, totul a decurs lin..Nu mai vorbesc de emoțiile și trăirile pe care le-am avut stând în fața lucrării, cu gândul la Dumnezeu, încercând (cu sfaturile și ajutorul tău) să redau pe o umilă bucată de lemn Chipul lui Hristos ! Numai la acest gând și te-ai putea bloca, dar Domnul lucrează asupra noastră și ne ajută în neputințele noastre...Însă fără credință, jertfă și dragoste este mai greu de realizat o icoană ca și orice alt lucru durabil din viața noastră...
După mine, dar cred că și ceilalți colegi sunt de acord, este cel mai explicit și detaliat curs de pictură iconografică bizantină, în limba română. Nu veți găsi nicăieri, oricât veți căuta (și eu am căutat, nu glumă) ceva mai deplin, mai cuprinzător și mai înțelegător ca acest curs. L-aș recomanda oricui dorește să învețe, într-un timp relativ scurt, să picteze o icoană, conform canoanelor bisericii ortodoxe. Lecțiile sunt foarte bine structurate, atractive, ușor de parcurs și de cei cu experiență mai puțină, suficientă informație însoțită de videoclipuri, totul prezentat cu multă răbdare, bunătate și căldură sufletească !
Tehnica de lucru este ușor de asimilat iar rezultatul final vine ca o bucurie și o uimire în același timp...

Recunosc, îmi pare rău că se încheie cursul, după mine aș fi rămas ucenic pe viață, de fapt, cred că asta și suntem, căci tot timpul avem de învățat și niciodată nu le știm pe toate. 

Sunt profund recunoscătoare pentru toate sfaturile și cuvintele frumoase picurate în sufletul meu, mulțumesc pentru tot, dar mai ales pentru faptul că ai deschis o poartă spre un nou început...
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!"
Carmen Sandu
Drobeta - Turnu Severin
Roxana - Felicia Meraru
Bacău
Intrând în Casa Domnului, cu smerenie și frică de Dumnezeu, nu poți să treci cu vederea pictura pereților și frumusețea icoanelor care te adâncesc în rugăciune.
De câte ori însă gândul se îndreaptă spre mâinile trudite ale celui care a însuflețit Mântuitorul, pe Maica Domnului, Sfinții și Apostolii? Înțelegem adevăratul mesaj transmis de iconar? Empatizăm cu sufletul curat și trăirea emoțională a acestuia
Prin cursul “Icoana sufletului meu” l-am cunoscut pe Constantin, pictor plin de Har și Iubire de la Dumnezeu, care cu migală, răbdare și profesionalism, mi-a împărtășit cu multă dăruire tot ce a învățat în experiența lui de o viață. Prin lecții bine gândite, frumos și cursiv structurate, fotografii și filme mi-a transmis multe cunoștințe despre iconografie, dogmatică, teologie, dar și emoție, energie pozitivă, generozitate, dragoste, înțelepciune, Har, în adevăratul sens al cuvântului. 

Toată munca, strădania, perseverența, nopțile nedormite ale lui Constantin sunt din dragoste pentru “Calea, Adevărul și Viața”, pentru păstrarea curată a iconografiei bizantine, fără greșeli sau/și erezii. Chiar dacă icoana pictată de mine nu este ce-mi doream, am învățat să nu mă compar cu partenerii mei de curs, să aduc Slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile Lui. Am trăit din plin bucuria procesului, “mângâierea” culorii și a penelului, nu “mândria” rezultatului.

Am cunoscut la curs oameni cu suflet mare, oameni deosebiți de care mi-a fost greu să mă despart. 
Admir, apreciez, felicit pe Constantin pentru bucuria duhovnicească și puritatea trăirii pe care mi le-a transmis, pentru calitatea informațiilor împărtășite cu noi, cursanții, pentru intensitatea acestei experiențe unice pentru mine care va dăinui peste timp!
Mulțumesc tuturor colegilor și prietenilor pentru tot ce am învățat de la fiecare din ei! Aștept cu mare nerăbdare să ne reîntâlnim cu toții la cursul viitor.
Doamne ajută!
Doinița Nistor
Profesor, București
"Sunt Romi A., soția lui Iustin. Este ciudat ca ma prezint la sfârșit de curs, dar lucrurile au luat o atare întorsătură încât am ajuns sa pictez icoana Mantuitorului, fără să mă gândesc. 
Inițial, Iustin o observat că sunt greu de găsit icoane pictate prin mănăstirile pe la care am ajuns. Ne plac icoanele și dorim să avem cât mai multe. Apoi, căutând pe net, a dat de informații legate de acest curs. S-a înscris, iar eu am participat alături de el la primul modul. Am fost imediat interesată să aflu mai multe. Cu toate că am parcurs pașii inițiali (binecuvântare de la duhovnic, spovedanie, post) mărturisesc faptul că am pornit, fără prea mari speranțe că aș putea realiza ceva. Nu am mai pictat niciodată. Desenele din școală au fost o joacă. 

Deși mi s-a părut greu de lucrat o icoană, interesul stârnit de informațiile aflate, modul dvs. cald de a vă exprima, mi-a dat curaj. Am ajuns chiar să-mi pară rău că nu am urmat facultatea de teologie! Dar la 47 ani...

Știu că nu am făcut ce trebuia, am mai înțeles unde am greșit, as fi vrut să nu-mi tremure atât mâna, să fac mai delicate trecerile între tonuri dar, între linii, curbe și culori m-am surprins adesea ținându-mi respirația, din dorința de a greși cât mai puțin. 

Nu aveam așteptări prea mari de la un curs on-line dar, deși poate părea o laudă, nu pot să nu mărturisesc faptul că îmi este tare dragă icoana mea! Nu pot crede că am primit asemenea dar, să ajung să mă închin la o icoană pictată de mine ! Vă rog să nu o înțelegeți ca fiind mândrie...e doar bucurie! 

Îmi doresc să continui să pictez, mă rog să primesc Har să pot avea icoane din ce în ce mai frumos lucrate, iar pentru ce mi s-a îngăduit și am fost ajutată să realizez, anul 2020 va rămâne pentru mine un an deosebit! (În condițiile în care majoritatea oamenilor ar dori să uite că a existat acest an)

Vă doresc să aveți în continuare același Har al blândeții și sincerității, Cuvântul să vă fie sprijin, cursanți cu Har și... să vă păstrați umorul fin!
 
        Mulțumesc din suflet pentru ce faceți! 
        Sărbătorile Sfinte să le petreceți cu bucurie și pace! 
        Doamne ajută!"
Romi A.
Constanța

Mă numesc Anca Butur, sunt din Galați, și am auzit despre cursul de pictură susținut de Constantin de la o colegă de facultate.

Am dorit să urmez aceste cursuri pentru că în ultima perioadă, cumva, căutam ceva ce nu reușeam să găsesc la cursurile profesorilor mei, lipsea bucuria jocului cu culorile.

Și atunci ai apărut tu, Constantin, cu provocările acestui curs.

Adevărate provocări pentru că după prima întâlnire în capul meu erau numai scântei, mi se scurtcircuitau neuronii. Și atunci...

Am șters din memorie aproape tot ce știam și m-am ghidat numai după indicațiile primite de la tine. Și bine am făcut...

Pentru că lucrurile au început să se așeze, să se lege, să regăsesc armonia interioară pe care o pierdusem pe undeva pe drumul cunoașterii. Tot ceea ce ai explicat, filmat, lucrat, postat a reaprins acea scânteie ce dă strălucire vieții noastre interioare, acea comuniune dintre materie și spirit.

Am găsit liniștea!.....Și bucuria lucrului bine făcut!

Am avut parte de fel de fel de ispite, de la auriul pe care nu-l mai primeam, de la liniile desenului pe care nu le vedeam, de la barierele pe care mi le puneam, frica de eșec etc, pâna la mândria reușitei...

Cursul a fost ușor de urmărit, explicațiile clare, precise, de complexitate medie, numai bune atât pentru începători cât și pentru mai avansați.

Și pentru toate aceasta nu pot decât să-ți mulțumesc, dragă Constantin! Pentru răbdarea cu care ne-ai urmărit evoluția, bunăvoința cu care ne-ai apreciat lucrările și timpul care a căpătat valoare!

Recomand atât celor care nu au pictat niciodată deoarece prin acest curs se pot redescoperi, cât și celor cu experiență pentru că întotdeauna mai ai câte ceva de învățat.

Doamne ajută, tuturor!

Cu considerație, Anca Butur

Simina Mureșan
Cluj - Napoca
"Așa cum sugerează și numele, "Icoana sufletului meu" este un curs pentru suflet.
Când m-am înscris la acest curs am fost puțin sceptică, deoarece nu credeam că voi fi în stare să pictez Chipul Mântuitorului așa cum o face un pictor într-un locaș sfânt, dar Constantin mi-a dovedit contrariul.

Dragostea, dăruirea și profesionalismul lui Constantin pentru ceea ce face ne-a îndrumat de-a lungul cursului oferindu-ne încredere și sprijin în orice moment. Nu am suficiente cuvinte de laudă pentru acest curs, totul a fost pregătit până la ultimul detaliu, cu poze și video-uri pentru fiecare etapă de lucru, iar după fiecare săptămână, cursanții au primit feedback individual și îndrumări pentru a schimba sau continua.

În cele 6 săptămâni nu am ajuns doar să pictăm, dar să și învățăm lucruri noi despre iconografie, religie și despre noi înșine. Nu am învățat doar tehnici despre pictura bizantină, ci am pătruns în adâncul sufletului cu dăruire, smerenie, răbdare și neputință.

Recomand cu mult drag acest curs!"
Maria Lupu
Danemarca
"Am aflat despre acest curs de pe facebook, întâmplător, dar îmi doream un curs tocmai pentru că nu am suficient timp, deocamdată, să citesc în cărți, iar acest curs a fost foarte bine structurat, plin de informații. Un alt motiv pentru care m-am înscris este acela de a le arăta și fetelor mele și pentru a le îndruma despre cum trebuie realizată o icoană.

Cursul mi-a oferit o incursiune frumoasă în iconografia bizantină, am aflat multe informații despre: hainele Mântuitorului, de ce au acele culori, ce semnifică, dar și fața Lui, cum trebuie să arate. Călătoria a fost puțin solicitantă pentru mine, deoarece am avut multe de rezolvat pe lângă lucrul a icoană, nici materialele primite nu au fost cum trebuiau (cele comandate nu mai erau pe stoc), dar e foarte înălțător să pictezi o icoană.

Am învățat multe despre umbre și lumini, de unde trebuie să vină fiecare, unde le așezăm, cum să fie liniile, am învățat că trebuie multă răbdare și multe încercări, nu tot timpul am reușit din prima culorile.

Recomand acest curs prietenilor, deoarece e bine ca o data în viață, după părerea mea, fiecare să picteze o icoană. Îl recomand și pentru că mi-a oferit multe informații de folos despre pictura bizantină, m-a purtat cu gândul la divinitate, dar și la neputință. Mi-a oferit, așa cât s-s putut la acest moment, împlinirea unui vis, acela de a picta cu un îndrumător documentat și trăitor în credință și pentru Biserica Ortodoxă!"
Delia Rus
Arad
"Deși este noapte, foarte târziu, sunt încă sub impresia acestei zile în care, pe ultima sută de metri am finalizat icoana și am avut și ultimul curs online, trăind deopotrivă bucuria sfântă a lucrului dus până la capăt (chiar dacă nu la modul cel mai grozav), dar și regretul că încheiem o perioadă în care ne-am legat sufletește unii de ceilalți, prin intermediul Icoanei. Ne-ai promis o călătorie minunată, am primit una cum nici n-am visat... ne-ai promis că ne dezvălui din tainele picturii de icoane, am primit cu mult mai mult: bucuria de a înțelege Icoana, de a intra în comuniune cu Cel reprezentat pe ea... dacă până acum, pentru mine, icoana era un obiect de cult, după orele petrecute la cursurile tale, icoana a devenit Icoana, am înțeles cum, prin intermediul ei, pot sa comunic cu Cerul... Cuvintele devin neputincioase în fața trăirilor experimentate în fața blatului ce urmează să se umple de har... nu e minunat ce ne-ai învățat?!... să punem puțin dar și puțină culoare și să obținem o imagine a Împărției?! Niciodată nu vom putea să-ți mulțumim pe deplin pentru coerența informațiilor prezentate atât de metodic, simplu și la obiect, totul atât de accesibil oricui. Ai fost acela care nu a umplut sacul, ci a aprins faclia! Și , ca și cum nu era destul de mult, ne-ai oferit și prietenia ta, timpul tău, nopțile tale...
E greu să îți ofer un feedback scurt și la obiect...pentru că tu ne-ai atins sufletul și în astfel de situații nu poți să nu îți exprimi și emoția de dincolo de informațiile minuțios pregătite și prezentate, atât de utile în ceea ce am ales să învățăm urmând cursul tău. Pentru toate acestea, vei ramâne pentru noi, cursanții tăi, asociat pentru totdeauna cu "Icoana sufletului meu"... de câte ori o voi privi, îți voi mulțumi... Fii binecuvantat, Om minunat! Fie să trezești aceleași trăiri în cât mai multe suflete! Cu tot respectul și admirația dar și cu tot dragul, Ane."
ane ionita
Ane Ioniță
Profesor, Hârșova
"Sunt Simona Bujoreanu, din Constanta, din septembrie 40 de ani, am aflat despre aceasta inițiativă frumoasă din mediul on line. Am parcurs cu recunștință acest curs special "Icoana sufletului meu", alături de tine Constantin, de colegele de grupă și de toți ceilalți colegi, din poziția de cel mult începător. Și spun asta pentru că la orele de desen, în școală, mă prezentam cu planșele fratelui meu mai mare, iar de atunci nu am mai pictat, considerând că nu am acest har. Mi-am dorit însă să găsesc liniștea interioară, motiv pentru care m-am înscris. Pe parcurs am ezitat, am avut ispite printre care mândria, competiția și acestea chiar nu aveau ce căuta într-o astfel de călătorie a sufletului. Am descoperit că nu știu să copiez, pentru că nu am știut nici în școală, subconștientul îmi dicta să fiu eu, autentică, ca de obicei, să improvizez, să găsesc soluții, dar eu nu aveam habar. În acest curs este musai să urmezi instrucțiunile, să copiezi efectiv ceea ce vezi și auzi de la maestru, în live-uri, în filmulețe, în pdf-uri, să nu schimbi pașii, să aloci timp, iubire, pasiune și cel mai important să fii smerit și într-o stare permanentă de pace, de rugăciune. Din constatările mele, acum la final, pot spune că este un curs bine structurat și explicit, suficient de complex, cu noțiuni suplimentare despre religia noastră creștin ortodoxă, viața duhovnicească, iar informațiile sunt atât pentru începători, cât și pentru cei care nu sunt străini de pictură sau chiar pentru cei care au mai experimentat pictarea de icoane. Cu voia Domnului am reușit să finalizez o icoană, care, chiar dacă nu se apropie de original, pentru că atât s-a putut, este însă autententică, mă surprinde plăcut și chiar mi-a oferit liniște sufleteascș și o imagine care îmi dă imboldul de a continua să pictez. Greșelile sunt evidente, dar sunt firești și reprezintă calea sigură spre mai bine. Performanța în domeniu nu este pentru oricine, nu suntem toți binecuvântați pentru această sublimă chemare, însă oricine poate descoperi o alt fel de lume lăuntrică parcurgând acest curs. Celor care vor dori să urmeze această călătorie numită "Icoana sufletului meu" le transmit că suntem la o decizie distanță de tot ceea ce ne oferă sufletul nostru mai bun și mai frumos. Frica de eșec a fost temporară, însă amintirile create sunt permanente! Slavă Domnului pentru toate, mulțumesc cu recunoștință, Constantin! Continuă să inspiri și să aduci frumosul și pacea în sufletele cât mai multor oameni care vor dori să se apropie de Domnul prin artă. Doamne miluiește! Gânduri bune, Simona Bujoreanu"
simona bujoreanu
Simona Bujoreanu
Constanța

"Cursul "Icoana sufletului meu" m-a ajutat într-o manieră clară, să traversez succesiv toate etapele de lucru pentru obținerea unei icoane pictate manual.


În mod practic, prin ședințe live, prezentări cu materiale video cu tehnica de pictare a icoanei, cursul te inițiază în tainele iconografiei și te familiarizează cu limbajul specific artei sacre. Tematica cuprinde atât teme fundamentale de teologie a icoanei, cât și teme cu caracter tehnic.


Parcurgând acest curs, am învățat să pictez o icoană, respectând canoanele iconografice bizantine. Este un curs interesant, ce deschide porțile unei lumi tainice, o lume în care culorile și formele capătă sens spiritualizat.


Rodica Danciu"

rodica danciu
Rodica Danciu
Pensionară, Slatina
"Să pictezi icoane este de-a dreptul înălțător"

Dacă doriți să pătrundeți în lumea spirituală a picturii icoanelor;
Dacă vreți să cunoașteți simbolurile creștine și semnificația lor;
Dacă vreți să fiți mai aproape de Dumnezeu și Împărăția Sa;
Înscrieți-vă la cursul "ICOANA SUFLETULUI MEU", în care veți fi îndrumați cu profesionalism, emoție și dragoste, de către profesor cu experiență în domeniu, ce va avea grijă, ca în scurt timp, să asimilați cât mai multe cunoștințespecifice artei creștine, punându-vă la încercare răbdarea, atenția, concentrarea, dând fiecăruia explicații pe înțelesul său!

La finalul cursului, veți primi aprecieri, diplome și surprize, care vă vor ajuta pe parcursul dezvoltării voastre profesionale și spirituale!
AVEȚI CURAJ! VĂ ÎNDEMN CU BUCURIE SFÂNTĂ!
Tatiana Murariu"
tatiana murariu
Tatiana Murariu
Profesor, Iași
"Sunt Adriana și sunt foarte mulțumită de alegerea de a mă înscrie la cursul online de pictură a icoanei Mântuitorului.

Am luat decizia de a mă înscrie, după corespondența primită prin e-mail, care m-a informat de cursul "Icoana sufletului meu". Toate e-mailurile primite mi-au dat cunoștințe noi în pictura bizantină. Îmi doream de foarte mult timp să încep să aprofundez cât mai multe cunoștințe în acest domeniu și sunt bucuroasă de împlinirea acestui vis.

Predarea cursului a fost excepțională, sincer, atât teoretic cât și practic. Ești un îndrumător foarte concis și mă bucur foarte mult de experiența acumulată la acest curs, chiar având câteva descoperiri foarte interesante ți pe care nu le știam din punct de vedere teologic. Cunoștințele obținute în urma cursului sunt bineînțeles mai bune decât cele cu care am început. Sunt foarte fericită de rezultatul final.

O să te recomand cu bucurie și încredere oricărui prieten interesat de pictura bizantină. O recomandare pe viitor, ai putea să faci o tranlatare sau subtitrare pentru limba engleza (limbă de circulație internațională), poate ai cursanți care nu vorbesc limba noastră maternă română li ar fi interesați să se înscrie la curs.

În final îți doresc multe cursuri și câți mai mulți cursanți, iar personal aștept cu nerăbdare următorul curs.

Ești minunat! Te îmbrățișez cu drag.
Doamne ajută!

Adriana S."
adriana s
Adriana S.
Administrator, Canada

“Am mai pictat 6-7 icoane, dar după finalizarea acestui curs mă simt ca un profesionist.”

Luiza A.

luiza andrei
Luiza A.
Profesor, Bacău

"Cursul a fost atât de frumos, că parcă a trecut într-o săptămână, deși a fost o lună jumătate.

 

Îți mulțumesc pentru ocazia de a mă comporta ca un învățăcel și pentru atenția sporită cu care ne-ai tratat. Am avut timp să ne împrietenim și cursul a transmis prezența frăției tale ca și când ai fost aproape. Nu am cuvinte de mulțumire și sper să mai pot participa la altă icoană.

 

Pentru doritori aș vrea să le transmit că a învăța online să pictezi, este la fel de ușor sau aproape la fel ca și când ai lua meditații de aproape, deranjul e să ai rețea și timpul necesar de învățare.

 

De poți și vrei, vei dărui timp ca să te conectezi și vei afla necesarul de atenție urmărind pictorialele, tare m-am folosit și-i mulțumesc lui Constantin pentru ajutor. Cursul a fost pus la ore de seară ceea ce a facilitat intrarea în direct doritorilor, iar cei ce nu au reușit, au putut să vadă în reluare.

 

Cu binecuvântare și dorință s-a simțit valul de foc coborât de sus, slavă Domnului!

 

Constantin, te felicit pentru răbdare, atenție sporită și îndrumări, Maica Domnului să mijlocească pentru sufletul tău toate cele de folos mântuirii.

 


Cu adâncă smerenie, Maria."

maria b
Maria B.
Cluj - Napoca