Curs de iconografie bizantină

"icoana sufletului meu"

scurt istoric

         1. Proiectul a luat naștere în primavara anului 2020. Atunci am lansat primul curs de pictură de icoană bizantină – online, sub numele “Icoana sufletului meu – Iisus Hristos.

Prima ediție a cursului a fost în iulie-august 2020, cu un număr mai mare de 30 de înscriși. Rezultatele au fost uimitoare, atât pentru mine, cât și pentru participanți.

         2. După primele 2 ediții pe care le-am ținut, cursanții au cerut continuitate și să o pictăm pe Maica Domnului. Astfel, în luna mai 2021 a apărut al doilea curs de pictură de icoană bizantină – online, “Icoana sufletului meu – Maica Domnului”De asemenea, a fost o reușită de la prima ediție, cu rezultate peste așteptări.

         3. Începând cu luna septembrie 2021, am intrat într-un program de un an alături de cea mai mare parte a cursanților și este în plină desfășurare și ascensiune. “Școala – Icoana sufletului meu”, deocamdată, este destinată exclusiv foștilor cursanți. După fiecare ediție de curs, toți au șansa să se înscrie în această școală.

Din dorința de a-ți împărtăși deprinderile practice și teoretice ale iconarului, am creat cele 3 programe de mai  sus. Dacă ești interesat să participi la unul dintre cursuri, te poți înscrie pe lista de așteptare pentru următoarea ediție:

Completează formularul pentru a te înscrie pe LISTA DE AȘTEPTARE la următorul curs de pictură ICOANA SUFLETULUI MEU!
Marketing by

         4. Din luna decembrie 2021, printr-o campanie de donații și ctitorii, comunitatea “Icoana sufletului meu” și-a propus să ajute la lucrările de construcție pentru  “Căminul Bunicilor – Sf. M. Mc. Dimitrie”, din Sascut – Bacău. Campania se află încă în desfășurare. (vezi mai multe aici)

De ce "Icoana sufletului meu"?

Numele nu a fost ales întâmplător.

Pornind de la etimologia termenului,  “icoana”, se traduce prin expresia “chip și asemănare”. 

Icoana, ca obiect de cult, poartă vizual Chipul lui Dumnezeu și/sau al Sfinților Lui, chipul omului care a trăit în istorie și ale cărui fapte au străbătut cerurile. Prin imaginea zugrăvită, cu mai multă ușurință putem transcende tainic mintea și înțelegerea spre cele imateriale, spre cele duhovnicești / dumnezeiești, și suntem chemați la sfințenie. 

 

Sufletul este partea noastră superioară și descendentă din Dumnezeu care simte chemarea interioară la asemănarea cu Chipul celui zugrăvit.  Iar îndemnul este să ne asemănăm sfinților și să urmăm exemplul lor prin lucrarea virtuților. Dorința și așteptarea sufletului, prin credință, este ca el să devină viu și nemuritor prin darul lui Dumnezeu și prin rugăciunile celui zugrăvit. 

Atât icoana, cât și sufletul, poartă adânc amprenta divinității și au fost în permanență două călăuze pentru mine… Ele m-au adus acum la tine… chip și asemănare.

Ce urmăresc cu acest proiect?

Scopul meu este să ajut oamenii obișnuiți să descopere frumusețea artei bizantine, să-i îndrum pas cu pas să picteze măcar o icoană, să-și satisfacă bucuria sufletului și să-și împlinească nevoia după Dumnezeu. Doresc ca să formăm împreună o comunitate de suflet care împărtășește și promovează valorile vieții creștine autentice. 

Vino și tu să împărțim bucuria în rândul nostru și al celor dragi nouă, printr-un act de bunătate și prinos adus de mâinle tale proprii, după darul primit de sus…

"Icoana sufletului meu", este deja poveste.

Povestea continuă, iar firul epic este deschis. Te invit să scrii și tu o filă… a ta.

Pentru a înțelege pas cu pas ceea ce spun, eu îți propun să pictezi o primă icoană – icoana sufletului tău. 

Care este icoana pe care vrei să o pictezi?

Pe viitor, îmi doresc să diversificăm acțiunile acestui proiect, acestui ideal. 

În curând voi aduce în atenția ta ceea ce lucrăm momentan în tainele sufletești ale comunității și mai puțin la vedere…