Constantin Oancea

Duminica Ortodoxiei - Biruința Adevărului

Duminica Ortodoxiei, prăznuită în prima duminică a Postului Mare, este o zi de profundă însemnătate pentru întreaga creștinătate ortodoxă. Această sărbătoare marchează biruința dreptei credințe asupra ereziilor și reafirmarea cinstirii sfintelor icoane, după o lungă perioadă de prigonire iconoclastă.

1. Semnificația istorică și dogmatică

Originea Duminicii Ortodoxiei se află în hotărârile Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea (787), unde s-a restabilit cultul icoanelor, arătându-se că acestea nu sunt idoli, ci ferestre spre Împărăția lui Dumnezeu.
În anul 843, împărăteasa Teodora și patriarhul Metodie au reafirmat această hotărâre, instaurând Duminica Ortodoxiei ca o sărbătoare anuală, menită să proclame biruința adevărului și unitatea Bisericii.
Originea Duminicii Ortodoxiei se află în hotărârile Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea (787), unde s-a restabilit cultul icoanelor, arătându-se că acestea nu sunt idoli, ci ferestre spre Împărăția lui Dumnezeu.
În anul 843, împărăteasa Teodora și patriarhul Metodie au reafirmat această hotărâre, instaurând Duminica Ortodoxiei ca o sărbătoare anuală, menită să proclame biruința adevărului și unitatea Bisericii.
S-a stabilit, atunci, că „asemenea modelului cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, tot aşa să fie înălţate cinstitele şi sfintele icoane, fie din culori sau din mozaic sau din orice alt material potrivit, în sfintele lui Dumnezeu Biserici, pe sfintele vase, pe sfintele veşminte, pe ziduri şi pe lemn, în case şi lângă drumuri; şi anume icoana Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a Preacuratei Stăpânei noastre, Sfintei Născătoare de Dumnezeu, cinstiţilor îngeri şi tuturor sfinţilor şi cuvioşilor bărbaţi”.

2. Simbolismul icoanelor și rolul lor în viața creștinilor

Icoanele sunt o expresie vizuală a prezenței vii a lui Hristos, a Maicii Domnului și a sfinților în viața credincioșilor. Ele nu sunt simple reprezentări artistice, ci mărturii ale Întrupării – realitatea că Dumnezeu S-a făcut Om pentru mântuirea noastră. Prin cinstirea icoanelor, ortodocșii mărturisesc credința în această taină dumnezeiască și în sfințenia celor ce L-au urmat pe Hristos, a celor ce s-au îndumnezeit.

3. Duminica Ortodoxiei - chemare la mărturisire și întărire în credință

Această zi nu este doar o comemorare istorică, ci un moment de reînnoire duhovnicească. Creștinii sunt chemați să își întărească mărturisirea de credință, să fie lumini în lume și să trăiască Evanghelia în toată plinătatea ei. Rugăciunea, postul și împărtășirea cu Sfintele Taine devin căi prin care sufletul se luminează și se unește mai profund cu Dumnezeu.
În cadrul slujbei, alteori la finalul acesteia, se citește solemn Sinodiconul Ortodoxiei, în care sunt anatemizați ereticii și sunt slăviți sfinții apărători ai dreptei credințe. Aceasta nu este o manifestare de ură, ci o delimitare clară între adevăr și minciună, între lumina lui Hristos și întunericul rătăcirii. Această rânduială datează încă din sec. IX-X.

4. Duminica Ortodoxiei - oglindă a luptei personale

Această zi ne amintește că fiecare creștin este chemat să ducă o luptă proprie împotriva ereziei păcatului, a idolilor moderni și a slăbiciunilor sufletești. Astăzi, iconoclasmul nu mai este o prigoană vizibilă, ci ia forme subtile: îndepărtarea de Dumnezeu, secularizarea, superficialitatea credinței. De aceea, mărturisirea ortodoxiei nu este doar o apărare a icoanelor, ci o trăire autentică, un angajament zilnic de a fi icoană vie a lui Hristos.

5. Icoana Ortodoxiei - descriere

Duminica Ortodoxiei, Constantin Oancea, Icoana sufletului meu
Această icoană simbolică ilustrează Biserica Ortodoxă, sub forma unei corăbii conduse de Hristos, Maica Domnului și Sfinții Părinți, în mijlocul unui ocean plin de pericole și atacuri din partea persecutorilor și ereticilor de-a lungul istoriei.

Elemente pricipale:

1.  Corabia – simbolizează Biserica adevărată „Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică”, purtată pe valurile istoriei, dar păzită de Hristos și de Sfinții apărători ai dreptei credințe.

2.  Iisus Hristos și Maica Domnului – Hristos este la cârmă, conducând Biserica, iar Maica Domnului mijlocește pentru cei din corabie.

3.  Sfinții Părinți – sunt înfățișați ținând Evanghelia și alte simboluri ale credinței, apărând Biserica de erezii și persecuții.

4.  Dușmanii Bisericii – în partea de jos, diverse figuri istorice și simboluri ale ereziilor și persecuțiilor încearcă să distrugă corabia:

    • Antihristul și slujitorii săi
    • Eretici precum Luther, Mahomed, Eutihie, Athenagora, Papii, iconoclaștii și demonul masoneriei – reprezintă influențe care au atacat Ortodoxia.
    • Revoluționarii și ideologiile moderne – New Age, Lenin, cruciații, domnitorii persecuțiilor, sunt arătați încercând să distrugă Biserica cu săbii și arme.

Mesajul icoanei:

Această reprezentare amintește de cuvintele Mântuitorului: „Porțile iadului nu o vor birui” (Matei 16,18), subliniind biruința Bisericii asupra ereziilor și persecuțiilor.

Icoana transmite ideea că, de-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă a fost atacată din toate părțile, dar niciun dușman nu a reușit să o scufunde. Ea rămâne protejată de Hristos și de sfinții apărători ai dreptei credințe.

Concluzie

Duminica Ortodoxiei este sărbătoarea biruinței Adevărului și a Harului asupra minciunii, păcatului, ereziei, întunericului. Este ziua în care ne reînnoim legământul cu Dumnezeu și ne întărim convingerea că Una Sfântă Sobornicească și Apostolească Biserica lui Hristos este „stâlp și temelie a adevărului”. (1 Timotei 3, 15)
Fie ca această zi să ne fie tuturor un prilej de întărire în credință, de curățire sufletească și de luminare, pentru ca viața noastră să fie o mărturie vie a Ortodoxiei, până la sfârșitul veacurilor!